„Словенска Вера“ за Odinic Rite

"Браниоци смо наших вредности, породица и наше заједнице. Бранимо право да живимо на сопственој територији, бранимо простор наше цивилизације. Ова дужност произилази из најочигледнијих закона природе."

 
Словенска Вера
http://www.slowianskawiara.pl/

1. Које је име ваше организације и која је њена сврха?

Пун и званичан назив наше организације је Западно-Словенско верско удружење "Словенска Вера" (ZZWSłowiańska Wiara”) али смо углавном познати као "Словенска Вера". Наш циљ је да продубимо наша словенска веровања, да створимо јединствену филозофија живота и одржавамо нашу баштину. Током протеклих неколико година, створили смо јединствену заједницу људи посвећену овим циљевима.


2. Када је ваша организација основана?

Незванично, организација је настала пре скоро 3 године. Прве идеје су биле у нашим мислима од око 2004. Било је потребно време да се пронађу други, заиста посвећени, неопагани из целе Пољске. Ја сам постао родновер пре око 12 година. И не сећам се тако успешног подвига током претходне деценије. Ово ме је научило да будем стрпљив.


3. Која су веровања "Словенске Вере"?

Дозволите ми да цитирам прву тачку Вероисповести Словенске Вере, најважније од наших прогласа:
"Ми верујемо у словенске Богове. Ми верујемо у мудрост, доброту и лепоту, скривене под њиховим сопственим ликовима. Словенски Богови су извори живота, моћи и среће. Вера у наше Богове, јесте традиција коју настављамо."


4. Које су вредности "Словенске Вере"?

Осма тачка каже:

"Браниоци смо наших вредности, породица и наше заједнице. Бранимо право да живимо на сопственој територији, бранимо простор наше цивилизације. Ова дужност произилази из најочигледнијих закона природе."
Свих 12 параграфа Вероисповести Словенске Вере доступно је овде http://www.slowianskawiara.pl/relacje/wyznanieserbia.html


5. Који су неки од симбола који се користе у словенском паганизму?

Управо смо послали неке документе пољском Министарству унутрашњих послова (MSWiA). Ово укључује листу словенских паганских симбола. Желимо да створимо званичне документе који прецизирају ове симболе и који ће нам омогућити да их заштитимо законом, као што су и хришћански крст, Давидова звезда или полумесец. Ови симболи су, у већини случајева, соларног порекла. Неки од њих нису познати, као на пример «руке бога». Слика испод:6. Који је значај свастике у словенском паганизму? Шта је са трискелионом?

Наравно, свастика је била веома позната и коришћена је у Пољској стотинама година. Јављала се на украсима домова, у резбаријама, на костимима. Пре Другог светског рата је чак коришћена као орнамент одликовања од стране неких пољских корпуса. Међутим, један од соларних симбола нам је посебно. Тај симбол је Сварица «Swarzyca». Уклесана сварица је пронађена на каменом зиду са спољне стране цркве у Крушвици (централна Пољска). Ми мислимо да је овај камени блок био део паганског храма који је постојао пре око хиљаду година.
Svarica

Трискелион је био, такође, коришћен у Пољској. Трискелион са слике испод, потиче из Плоцка у централној Пољској из XII века.


 7. Које су ваше светковине и како их прослављате?

Током године славимо пет највећих светковина у Пољској. Четири од њих су: јесења и пролећна равнодневница и летњи и зимски солстицији, плус Задушнице, које су око 1. новембра.
Поред ових пет, ми такође славимо и два фестивала који су међународног карактера. Најважнија светковина у Словачкој је Перунов дан у лето и прослава Мокоши у Чешкој Републици (јесен).
Ми, такође, имамо и неке посебне догађаје, као што су полагање заклетве новог члана заједнице, као и словенска венчања и још много тога. Словенска вера их све организује.


8. Који вид обреда упражњавате?

Свака прослава садржи различите врсте обреда, молитава, песама и дарова.
Свака строфа, свака реч, сваки покрет свештеника (ми их зовемо Каплани), има дубоко значење. Све је засновано на митологији и нашим приказима. Нема места за импровизацију. Када неко дође на нашу прославу неприпремљен, он само може да види... па рекао бих "поетски перформанс" и ништа више. Али, чак и за људе без потребног знања, те прославе увек оставе велики утисак.


9. Колико су вам важни ваши преци?

Две од најважнијих прослава у нашем календару су: Словенско пролеће (мартовска равнодневица) и Задушнице. Преци су веома важни, и заиста не говорим само о нашој заједници. За све Пољаке, сећање на наше претке је нешто изузетно важно. Било је толико хиљада мученика у нашој историји, да успомене на њих још увек живе. Ово се стварно никако не може поредити са Западном Европом. 1. новембар је национални дан предака. На овај дан, сви Пољаци иду да запале свеће на гробовима својих рођака. Ако бисте могли да видите слике сателита из Пољске на тај дан, то би изгледало као да цела земља гори.


10. Колико вам је важан ваш народ (племе, људи)?

Постао сам родновер јер су ми те ствари биле најважније у животу. Моја заједница ми пружа окружење у којем могу да будем боља особа. Желим да будем боља особа како бих помогао и подржао моју заједницу.


11. Какав је поглед на мушкарце и жене у словенском паганизму?

"Словенска Вера су храст (симбол мушког елемента у природи) и липа (симбол женског елемента) међусобно преплетени, то је породица, то је јединство". Жене и мушкарци треба да испуне различите улоге. Драго ми је да има све више и више жена у нашој заједници из године у годину (било је увек мање жена него мушкараца). На овај начин следимо потпуну хармонију. Наравно да смо против мешања природних улога полова у друштву. Ми смо традиционалисти.


12. Шта мислите о смрти и животу после смрти?

Морам се поново позвати на Вероисповест Словенске Вере:
" Претпостављамо да је смрт човека, крај његове физичке бити. То је стање преласка у нови облик постојања. То је одбачени део старог, истрошеног облика. Племенити и упорни, биће награђени уласком у непрекидне и све више нивое постојања, промишљенији, знаменитији и ближи Боговима."
То је веома сложен проблем (наравно да јесте), али оно што покушавамо да избегнемо је да пружимо људима једноставне одговоре. Ово је Свето Писмо, прочитај га, ради оно што ти кажемо и бићеш спасен – тако бар раде монотеистичке религије. Ми не знамо тачно шта се дешава после смрти. Срж паганске филозофије је да настави да покушава да разуме свет око нас. Морамо да побољшамо своје знање. Ако желите постићи нешто, морате прибегавати својој снази и вољи, нећете добити ништа вредно бесплатно. Зато наша религија никада неће бити веома популарна. Ми не пружамо једноставне одговоре свима.


13. Да ли постоје места који су посебно света у словенском паганизму? Можете ли да нам кажете нешто о њима?

Постоји многе оваквих места. Али, желео бих да кажем нешто о једном одређеном месту. То је планина Сленза (Ślęża), 30 км јужно од Вроцлава. Она је на само 718 метара надморске висине, али то је апсолутно чаробно место. То је паганско срце Пољске. То је место где можете наћи остатке келтских племена, место где су пагански обреди вршена стотинама година после христијанизације Пољске. Место са неколико хиљада година старим соларним жртвеником, чак и једнакокраки крст урезан на великом мегалитном блоку скривеним негде на пола пута уз планину. У подножју Слензе, Словенска Вере организује прославе.


14. Како видите словенски паганизам у савременом свету? Да ли је релевантан данас?

Релевантан је. Релевантан је за моју заједницу и у културном погледу значајан за моју земљу. Ја бих рекао да је, такође, од значаја за Европу. Европска култура полако умире. Немарна по питању наслеђа и корена, Европа постаје још једно космополитско место. Ми смо вероватно један од последњих бедема традиције и културе. Ја увек нагласим, да нисмо пагани из X века. Ми људи који живе у савременом свету. Ми не покушавамо да живимо на начин на који су људи живели пре хиљаду година. Ми се боримо са проблемима данашњице и паганска религија нам помаже да се изборимо са садашњошћу.


15. Како ваша религија утиче на ваш свакодневни живот?

Ја сам један од петнаест заклетих чланова који су повереници. Ми имамо пуно тога да урадимо. Понекад ми је Словенска Вера као други посао за.


16. Како видите будућност своје вере? Какву улогу ће имати?

Мислим да је будућност светла за нас. Као организација растемо брзо.Купићемо неко земљиште уз помоћ којег ћемо моћи да организујемо прославе без икаквих дозвола.Желимо да у блиској будућности штампамо књиге о нашим веровањима и да убедимо владу да повећа садржај о паганизму у школским књигама. Ми желимо да званично региструјемо Словенску Веру као правно лице. Такође желимо да учврстимо сарадњу између пагана из свих словенских земаља и да сарађујемо са другим европским родноверима. (Размишљали смо о стварању међународне асоцијације која би помогла људима широм Европе да сарађују) и многе друге идеје.


17. Како друштво реагује на вас? Налазите се у држави која је позната по католичанству. Да ли то ствара неке проблеме? Да ли сте икада морали да се носите са дискриминацијом и прогањањем? Ако је тако како се носите са тим?

Морам рећи, никада нисмо имали проблема са католицима до сада. Имали смо једану озбиљну непријатност, када нам полиција није дозволила да прославимо Пролећни фестивал у јавном парку (не мислим да је то било верско малтретирање, већ чиста глупост).Али знамо какав је закон, тако да овај случај сада разматра јавно судско веће.


18. Да ли видите сличности између словенског паганизма и одинизма? Митологија и / или богови, систем вредности и слично?

Морам рећи да 90% вредности које представљају словенски паганизам и одинизам су исти. Херојство, породица, мајчински инстинкт, пријатељство, оданост, храброст, поштење. То се не може разликовати, јер после свега потомци смо истог културног круга. Све разлике су засноване на различитим културним темељима. Наравно, ове разлике су веома важне. Ове разлике чине нас јединственим. Оно што је добро за будисту не мора нужно бити добро за Американца. Оно што је добро за Индијанца је готово сигурно погрешно за Немца. Монотеистичке религије претпостављају да је цело човечанство исто (бар би требало да буду). Као деца једног Бога требало би да учимо из једне свете књиге и имамо исти систем вредности. Понекад изгледа као сулуда идеја мешања свих да би се створила безоблична културна смеса. Требало би да учимо једни од других, што не значи да треба да газимо нашу сопствену културу. Сличност између богова? Па, постоји толико много заједничких појмова, а многи од њих су толико очигледни. Тор је Бог ратника који шаље муње са неба. Словенски Бог Перун је Бог ратника који шаље муње са неба. Могу дати стотине таквих примера. Понекад сам заиста изненађен колико имамо заједничког.


19. Где се може пронаћи више информација о вашој вери уопште и посебно о вашој организацији?

Нажалост, не постоји много литературе о словенској митологији на енглеском. Ово је очигледно грешка самих Словена. Знамо огроман број одличних научних публикација које нису преведене на енглески. Као удружење морамо преузети мере; у будућности ћемо превести највреднија дела на енглески и друге европске језике. Најједноставнији начин да нас упознате је да кликнете на: http://www.slowianskawiara.pl/ . Овде можете пронаћи енглеску (упрошћену) верзију нашег сајта. За више новости о нашим активностима можете контактирати наше представнике путем е-маил адресе доступне на овој страници. Радо ћемо вам пружити информације о нашим активностима.


20. Да ли желите да још нешто додате?

Заиста желим да вас видим једног дана на некој од наших прослава. Као родновери смо заиста мала група људи. Не можемо се упоредити ни са једном монотеистичком верском заједницом. Зато је важно да сарађујемо. Под сарадњом мислим на сваку врсту интелектуалне, духовне и моралне подршке.Удружење «Словенска Вера»
Пшемислав Мругач – извршни члан
Интервју дат за сајт: http://www.odinistpressservice.com/

Превод интервјуа: Зорана Лутовац – представник Словенске Вере у Србији


Нема коментара:

Постави коментар