недеља, 22. децембар 2013.

Напад католичког свештенства на Световида на Шленжи


Добили смо информацију да је, под притиском католичког фанатика, пароха у Сулистровицама (насеље у Пољској недалеко од Вроцлава), уклоњен кип Световида са јавног простора планине Шленже, који је тамо био постављен захваљујући чину пољских родновера. Очигледно га је у том делу подржала локална власт. Пољски родновери захтевају да кип буде враћен на своје место, а Католичку цркву оптужују за поновно спровођење инквизиције разума и повратак у средњи век. Покренута је акција "Даље руке од свете планине Шленже".



 27. септембра 2010. године на планини Шленжи постављен је кип Световида, аутора Пјотра Кудрицког. Оригинал овог кумира налази се у Археолошком музеју у Кракову. Шленжа је света планина свих Словена, поготово Пољака.
Још једна од бројних занимљивости ове планине је и спомен-плоча са пророчким стиховима пољског писца Романа Зморског (1822-1867) на планинској кући која носи његово име:

"На врху словенске планине, под светлом звездом наде, записујем речи предсказања: вратиће се, вратиће се у старо гнездо стари закон, стари говор и надахнут живот Словена."
Напад католичког свештенства на Световида на Шленжи - See more at: http://www.glaspredaka.info/index.php?option=com_content&view=article&id=166:2013-11-06-18-29-07&catid=44:2012-01-17-10-41-33&Itemid=18#sthash.NdRMYcea.dpuf

Нема коментара:

Постави коментар